Etusivu » Ruokaohjeet » Friteerattu Keksitaikina

Uppopaistettu keksitaikina

Tämä(kin) hullulta kuulostava jälkiruoka on todennäköisesti lähtöisin Amerikkalaisilta osavaltiomarkkinoilta ja se on alkuperäiseltä nimeltään Deep-Fried Cookie Dough. Jälkiruoka syntyy käytännössä uppopaistamalla taikinoituja pikkuleipätaikinapalloja. Koska taikinasisus jää pääosin raa’aksi, perinteistä pikkuleipätaikinaa on hieman muokattu jättäen kananmunat ja kohotuskomponentti kokonaan pois. Tätä taikinaa voi siis nauttia turvallisesti myös raakana.

Ohjeen vakiomäärällä määrällä syntyy n. 12 taikinapalloa josta riittää 4-8 hengelle. Nämä ovat niin äkkimakeita että kovin montaa ei pysty kerralla syömään.

Raakaa keksitaikinaa frittitaikinakuoren sisällä!

Friteerattu Keksitaikina

Arvosana 3.50, ääniä 2
Tulosta Jaa Facebookissa
Pääraaka-aine: Suklaa, Vilja
Annoksia: 12 kpl
Valmistelu: 20 minuuttia
Kypsennysaika: 10 minuuttia
Kokonaisaika: 30 minuuttia

Raaka-aineet

Keksitaikina

  • 75 g Suolaton Voi
  • 80 g Fariinisokeri
  • 45 g Kidesokeri
  • 0.25 tl Suola
  • 0.5 tl Vaniljauute
  • 1 rkl Rypsiöljy
  • 125 g Vehnäjauho
  • 50 g Tumma- tai maitosuklaa pieniksi hipuiksi paloiteltuna

Muut

  • 0.5 dl Maissitärkkelys
  • 1 annos Perinteinen friteeraustaikina ohje täällä
  • 1 rkl Sokeri
  • 1 l Rapsiöljy

Valmistusohjeet

Taikinan valmistus

  • Pehmennä voita mikrossa sen verran että se on helposti vatkattavissa (älä kuitenkaan sulata täysin juoksevaksi). Jos et käytä valmiita suklaahippuja niin pilko suklaa noin herneen kokoisiksi paloiksi. Levitä maissitärkkelys lautaselle.
  • Mittaa kulhoon voi, fariinisokeri, kidesokeri, suola, vaniljauute ja rypsiöljy. Vatkaa käsivatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi (n. 5min).
    Kuohkea rasva-sokeriseos
  • Lisää joukkoon jauhot. Sekoita tasaiseksi puulusikalla. Sekoita lopuksi joukkoon suklaahiput.
  • Pyörittele taikinasta käsillä 12kpl n. pingispallon kokoista palloa.
  • Kierittele pallot maissitärkkelyksessä. Aseta lautaselle (leivinpaperin päälle) odottamaan ja toista kunnes koko taikina on palloina.
    Maissijauholla kuorrutettuja pikkuleipätaikinapalloja
  • Aseta taikinapallot jääkaappiin odottamaan uppopaistoa. Taikinapallojen olisi hyvä jähmettyä jääkaapissa ainakin 30 minuuttia.

Uppopaisto

  • Valmista perinteinen friteeraustaikina ohjeen mukaan ja lisää siihen ruokalusikallinen sokeria.
  • Lämmitä öljy friteerauskeittimesi ohjeen mukaan. Jos et omista friteerauskeitintä niin lämmitä öljy kattilassa 180 asteiseksi. Käytä apuna lämpömittaria ja valvo öljyn lämpötilaa koko ajan. Jos kuitenkin jostain syystä lämpö nousee niin korkeaksi että öljy alkaa savuta niin peitä kattila välittömästi kannella ja ota pois lämmöltä. ÄLÄ MISSÄÄN TAPAUKSESSA KAADA KUUMAN ÖLJYN SEKAAN VETTÄ!
  • Kun öljy on 180 asteista niin friteeraa kerralla n. 4 taikinapalloa. Kastele pallot huolellisesti friteeraustaikinaan ja laske sitten varovasti öljyyn haarukalla tai esim. hammastikun avulla. Älä laske palloja öljyyn reikäkauhalla sillä frittitaikina tarttuu siihen kiinni. Varaudu kuvanmukaiseen sotkuun!
    Friteeraus on sotkuista puuhaa
  • Pidä palloja öljyssä n. 3 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea. Nosta pallot öljystä reikäkauhalla ja aseta talouspaperin päälle kuivumaan. Jos öljy lämpenee liikaa (>185°C) ota kattila pois hellalta tai jos se jäähtyy liikaa (<175°C) niin odota hetki ennen kuin lisäät seuraavan erän.
    Valmiita
  • Tarjoile sellaisenaan tai siivilöi päälle tomusokeria ja valuta suklaakastiketta.

Reseptissä huomioitavaa

  • Reseptin keksitaikinaa voi käyttää muihinkin ei-kypsennettäviin jälkiruokiin. Kokeile esim. murusina kotitekoisen jäätelön joukossa.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Reseptin arvostelu